AH Vrtač Novice

Vse aktualne novice podjetja AH Vrtač najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Prepoznavnost celoletnih pnevmatik zaradi milejših zim in ob dodanih izrednih vplivih (Covid-19; manj prevoženih kilometrov) izjemno raste.
27.09.2021
VEC O DOPOLNILNI OPREMI

Prepoznavnost celoletnih pnevmatik zaradi milejših zim in ob dodanih izrednih vplivih (Covid-19; manj prevoženih kilometrov) izjemno raste.

pnevmatike

»Če izberemo celoletne pnevmatike, prihranimo čas in denar pri sezonski menjavi pnevmatik«, slišimo pogosto od naših strank. Zagotovo govori veliko dejstev za to. Vsako stranko vprašamo o predvidenih prevoženih kilometrih, nujnosti voženj v vremensko skrajnih razmerah, predvidenih poteh, vozni podlagi, vozilu in ostalem ter pripravimo ponudbo. 

Kljub izrazitemu tehnološkem razvoju celoletnih pnevmatik v zadnjih letih pa pred izbiro celoletnih pnevmatik za osebno vozilo seznanimo stranke z nekaterimi kompromisi. 

Zaradi gumene zmesi se zimske pnevmatike na zimsko spolzki in mokri podlagi bolje obnesejo kot celoletne. V zavorni razdalji (vir: Continental) se osebno vozilo iz hitrosti 50 km/h na snežni podlagi z zimskimi ustavi v 31 metrih, s celoletnimi  v 41 metrih (z letnimi pnevmatikami pa v 61 metrih). Isti vir navaja tudi večjo obrabo celoletnih, torej nekaj manj prevoženih kilometrov. Prav tako se poleti v primerjavi z letnimi obnašajo predvsem nekoliko slabše pri oprijemu na mokri podlagi, obvladovanjem (stabilnost in točnost vožnje) in imajo višji kotalni upor.

Stranke zanima razlika v ceni med letnimi, celoletnimi in zimskimi pnevmatikami.  Vzemimo na primer pnevmatiko dimenzije 205/55 R 16. Letna 205/55R16 91V PremiumContact 6 stane pri nas 68,15 € z DDV za kos, celoletna 205/55R16 91V AllSeasonContact  79,82 € in zimska 205/55R16 91H WinterContact TS 870  77,63 €.  Cene se lahko spreminjajo, navedene so trenutno veljavne. AllSeasonContact je tudi zmagovalna pnevmatika na primerjalnem testu 2021 v reviji Auto, Motor in Sport.   

Ne gre pozabiti na priporočeno rotacijo pnevmatik tako, da s prednje preme namestimo pnevmatike na zadnjo premo in obratno, oziroma gre lahko za drugačno rotacijo v primeru zadnjega pogona, pogona na vsa štiri kolesa ali asimetričnega profila na pnevmatikah. Priporočeni interval rotacije je med 5.000 in 7.000 prevoženih kilometrov. Ta priporočeni »ritem« lažje sledimo, če menjamo dva seta na leto in upoštevamo to pravilo, za kar v AH Vrtač v primeru hrambe pri nas vedno poskrbimo.

Vožnjo z manj profila kot 3 mm na letnih pnevmatikah in 4 mm na zimskih pa v AH Vrtač odsvetujemo zaradi varnosti. Prav tako se menjava ventilčkov priporoča na vsaka štiri leta zaradi vplivov soli.  

Opažamo tudi, da nekatere stranke ne preverjajo tlaka v pnevmatikah tako redno, kot se priporoča, kar ima velik vpliv na porabo goriva oz. električne energije, ter povzroča nepravilno obrabo pnevmatik. Kontrola zračnega tlaka je priporočena na 14 dni.  

Hramba pnevmatik in zimskih koles v našem novem skladišču predstavlja najvišji standard. Torej pnevmatike ali pnevmatike na platiščih najprej vizualno pregledamo, zabeležimo globino profila in odstranimo umazanijo z njih. Prostor za hrambo je čist, suh, prezračevan, z minimalnim vplivom svetlobe in jasno brez vsakršnega brez vpliva kemikalij. Temperatura poleti nikoli ne preseže 25 stopinj Celzija. Pnevmatike na platiščih se zlagajo bočno ena na drugo do višine dveh metrov.

V večini primerov še vedno velja, da je najbolj optimalna izbira dveh setov pnevmatik, vendar kar nekaj dejstev govori tudi v prid celoletnim pnevmatikam. Oglasite se v AH Vrtač in z veseljem Vam bomo svetovali pri izbiri primernih pnevmatik ali zimskih koles za vaše vozilo.


Tel. št.:

04/2700 246 Matej V.

04/2700 214 Iso B.

04/2700 267 Luka S.

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.